Kërkesa e Danimarkës: Kombëtaret e UEFA-s jashtë FIFA-s!

Nov 23, 2022

Danimarka ka zbuluar se është gati të diskutojë një braktisje të plotë të FIFA-s së bashku me ekipet e tjera kombëtare të UEFA-s, si një lëvizje proteste mes përplasjes për shiritat e kapiteneve të OneLove. Të hënën, shtatë skuadra evropiane që synonin të mbanin shiritat në krahë për të protestuar kundër abuzimeve të të drejtave të njeriut në Katar, u tërhoqën pasi u kërcënuan me sanksione sportive nga FIFA.

Një lëvizje që – nëse do të ndodhte – do të ekspozonte më tej tensionet mes organit qeverisës të futbollit botëror dhe Federatës Evropiane të Futbollit. Një përplasje që ishte përforcuar tashmë vitin e kaluar lidhur me dëshirën e FIFA-s për të organizuar Kupën e Botës çdo dy vjet në vend të çdo katër vjet.

Siç raportohet nga The Athletic, duke folur në një konferencë për shtyp këtë mëngjes, CEO i FA Daneze (DBU) Jakob Jensen zbuloi se një karton i verdhë do të ishte ndëshkimi “minimumi” që do të përballej kapiteni Simon Kjaer nëse vendos të mbante shiritin e kapitenit të OneLove.

“Më 21 nëntor, Anglia kërkoi një takim urgjent me FIFA-n, i cili erdhi në hotelin anglez. FIFA tha se të paktën do të jepte një karton të verdhë. Është debatuar nëse ka pasur bazë ligjore për dhënien e kartonit të verdhë, por ka. Dënimi mund të ishte një karton i verdhë, por edhe moslejimi i kapitenit në fushë ose skualifikimi”, tha Jensen.

Presidenti i Federatës Daneze të Futbollit Jesper Moller shtoi se Danimarka po konsideronte largimin nga FIFA dhe ishte e gatshme ta diskutonte atë me të 55 vendet anëtare të organizatës. “Nuk është një vendim që është marrë tani. Ne kemi qenë të qartë për këtë për një kohë të gjatë. Ne e kemi diskutuar atë me shtetet e veriut që nga gushti.

“E mendova sërish. Mendoj se mund të jetë sfiduese nëse Danimarka shkon vetë. Por le të shohim nëse nuk mund të flasim për këto gjëra. Më duhet të mendoj për pyetjen se si të rikthehet besimi në FIFA. Ne duhet të vlerësojmë atë që ka ndodhur dhe më pas duhet të krijojmë një strategji, edhe me kolegët tanë nordikë”, përfundoi ai.